Recept – Sunomono
Info
En uppfriskande inlagd gurka med endast ett par ingredienser och blandas med sesamfrön och sjögräs.
Passar bra som sidorätt.
Ingredienser
- 1 st gurka,
- 2 tsk salt
- 1/2 dl risvinäger
- 2 msk socker
- 2 msk sesamfrön
- 1 – 2 msk wakame – torkat sjögräs
- 1 nypa salt
Tillagning
- Skiva gurkan i tunna skivor, efter smak.
- Lägg gurkan i ett durkslag tillsammans med saltet och blanda noga. Saltet kommer dra ur vätska ur gurkan.
- Vänta 5-15 minuter (beroende på tjocklek på gurkorna) och skölj sedan av saltet samt försiktigt pressa ur det vatten som är kvar.
- Lägg wakamen i vatten ett par minuter så att sjögräset bli mjukt. Pressa ur allt vatten.
- Blanda risvinäger, sockret, nypan salt och se till att sockret löst upp sig.
- Blanda gurka, wakame och sesamfröna i mixturen, rör om ordentligt och lägg på lock.
- Låt det sedan dra i kylskåpet minst 24h och vänd på burken någon gång per dygn.
Servering
Gurkan kan serveras efter ett dygn timmar, men smaken tar sig med tiden och 2-3 dygn är att rekommendera. I kylen håller sig det över en vecka, men smaken förändras under tiden.