Recept – Ramen – Shouyu Tare
Ingredienser
- 4 dl vatten
- 1.5 dl japansk soya
- 5 tsk sake, (alternativt vitt matlagningsvin)
- 4 vitlöksklyftor
- 3 cm ingefära (tumtjocklek)
- 1/4 msk salt
Tillagning
- Dela vitlöken i ett par mindre bitar om de är stora.
- Krossa ingefäran med knivbladet
- Blanda alla ingredienser och koka upp.
- Låt sjuda i 30 minuter under lock.
- Sila till separat behållare.
Övrigt
Slå tre flugor i en smäll:
- Du får färdig tare för ramen som blandas ut med buljong vid servering.
- Koka sidfläsk tillsammans under tillagningen av taren för att laga chashu (se eget recept). Taren får en extra kick och smaksättning av sidfläsket.
- Använd sedan den kylda taren tillsammans med krämiga 6-minutersägg för att ha som tillbehör för ramen.
Taren håller ett par dagar i kylskåp utan problem.