Ramen
Bilder
Info
Ramen är en hel vetenskap. Sätten att laga ramen är många och varje ramen-ya i japan har sitt egna recept. Den här bloggen kommer INTE att ta upp speciellt mkt annat än förslag på recept och ingredienser. Men klassiskt brukar man dela upp ramen i 4 kategorier:
- Shouyu Ramen
Ramen med en buljong utblandad med en soyabas. - Tonkotsu Ramen
Ramen med en buljong gjord på Fläsk - Shio Ramen
Buljong med en tydlig smak av sälta. - Miso Ramen – Miso
Buljong utblandad med miso.
Förutom buljongen, oftast i en av kategorierna ovan, så finns det ett gäng tillbehör som serveras i och på buljongen tex. i form av nudlar, fläsk/kött/kyckling, negi, benishoga, aromatiska oljor, kryddor och ägg.
Det finns oerhört många böcker, hemsidor, youtube-kanaler, instagramkonton etc etc i ämnet för den som vill förkovra sig.
Rekommenderade böcker
Några av de böcker som står hemma i mitt receptboksbibliotek är:
- Ramen At Home – Brian McDuckston
- Ivan Ramen – Ivan Orkin
- Ramen: Japanska nudlar och smårätter – Tove Nilsson
- Ivan Ramen – Ivan Orkin
- Ramen Otaku – Sarah Gavigan