Donburi
Bilder
Info
Donburi(丼) – ett samlingsnamn för en rätt med en skål och ris. Don är en förkortning av Donburi som betyder skål. Det finns mängder med donburi-varianter och ett par listas nedan:
- Gyudon – Kött
- Tonkotsudon / Tondon – Fläsk
- Katsudon – Friterat fläsk
- Oyakudon – Kyckling och ägg
- Unadon – Ål
- Ikuradon – Laxrom
- Kaisendon – Grönsaker
Sen finns det en del udda varianter jag inte är helt säker slog igenom som bilden till vänster längst ner med en kebabskål jag hittade i Ueno. 😀
Länkar
Till dess att det kommer mer text kan följande länkar vara intressanta
- https://gurunavi.com/en/japanfoodie/2016/11/9popular-types-of-donburi.html
- https://livejapan.com/en/in-tokyo/in-pref-tokyo/in-tokyo_train_station/article-a0003442/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Donburi
- https://www.justonecookbook.com/donburi-japanese-rice-bowl-recipes/
- https://matcha-jp.com/en/1633
- https://www.japan-guide.com/e/e2342.html