Recept – Ramen – Fläsk och kycklingbuljong
Ingredienser
- 400g Kycklingdelar – vanligen vingar, rygg eller ben
- 600g Fläskben med spill
- 1 Grisfot (valbart)
- 1 st stor Lök.
- 1 st Purjolök
- 6 Vitlökklyftor
- 6 cm ingefära (tänk lite tjockare än en tumme)
- 1 tsk salt
Tillagning
- Fyll en gryta med vatten och koka upp.
- Lägg i kycklingen och fläsket och låt allt koka ett par minuter.
- Häll bort vattnet och skölj alla bitar noga med kallt vatten. Försök rengöra delarna från koagulerat blod.
- Skala löken och dela den i 4 delar.
- I med samtliga ingredienser, utom saltet, i en ren gryta och täck allt med vatten och koka upp.
- Låt allt småkoka under lock i 5-9h och fyll på vatten vid behov så att alla ingredienser täcks av vätskan. Ju längre det kokar desto fylligare smak.
- Ställ av grytan från plattan. Sila all buljong fri från bitar ner i en ren gryta.
- Lägg till saltet.
- Koka upp och låt reducera en aning om man önskar en lite mer koncentrerad smak.
- Låt buljongen svalna till rumstemperatur.
- Ta bort fettet som simmar längst upp om man så önskar. Enklast gör man det när buljongen svalnat i kylskåpet ett tag.
Övrigt
Buljongen blandas med en tare (se eget recept, för en shoyu-variant) för att få till en soyabaserad ramensoppa.
Man kan portionera upp buljongen och frysa in för senare användning.